De ULTIEME Whatsapp handleiding van 2017

Whatsapp bestaat al sinds 2009 en is sindsdien razendsnel uitgegroeid tot een van de meest gebruikte chatapplicatie voor de smartphone.   Met ondersteuning voor letterlijk elke smartphone die je nu in de (web)winkel kunt kopen.  Dat heeft,  zoals je niet onopgemerkt voorbij is gegaan,  geresulteerd in de verkoop van Whatsapp voor niet meer dan 13, 8 miljard euro.

Maar daar gaat deze handleiding niet over.   Het is toch zo dat er dagelijks nieuwe gebruikers bij komen.  Gebruikers die misschien niet zo goed weten hoe Whatsapp werkt.  Maar ook ervaren gebruikers begrijpen  soms niet hoe bepaalde functionaliteiten werken.

Daar is deze ULTIEME handleiding in de eerste plaats voor geschreven.  En hij is eigenlijk nooit af.   We blijven deze handleiding continu updaten.  De bedoeling is dat dit uitgroeit tot de eerste hulp bij Whatsapp problemen.

Laten we bij het begin beginnen.   Ik neem aan dat je Whatsapp al hebt gedownload, maar mocht je dat nog niet gedaan hebben dan moet je dus eerst… Whatsapp downloaden (duh).

Hoe werkt dat?  Zo.

Whatsapp downloaden:  uitleg en veelgestelde vragen inclusief antwoord.

Whatsapp is heel erg makkelijk te downloaden.  Ik leg je even kort hoe dat in zijn algemeenheid gaat.    Je hebt een smartphone.  Die smartphone draait op een bepaald besturingssysteem.  Laten we voor het gemak stellen dat jouw smartphone op iOS,  het besturingssysteem voor de Apple iPhone en iPad.

Oke.  Wat je vervolgens doet,  is heel simpel.  Je klikt op je smartphone op de app die standaard erop staat en waar je apps kunt zoeken en downloaden.  Voor de iOS is dat de App Store.  Je gebruikt vervolgens de zoekfunctie en tikt daarin Whatsapp Messenger.   Klaar is kees.  Je kunt nu Whatsapp gratis downloaden.  Ja,  op moment van schrijven is Whatsapp gratis en dat blijft denk ik ook een tijdje zo.

Dit is een algemeen proces.

 1. Zoek de ‘App Store’  van jouw smartphone op.
 2. Tik in de zoekfunctie  Whatsapp Messenger op.
 3. Soms moet je nog je inloggegevens invoeren, alvorens je kunt downloaden.
 4. Je bent Whatsapp aan het downloaden.

In een ander artikel besteed ik meer aandacht aan hoe je Whatsapp gratis kunt downloaden per besturingssysteem.  Voor meer informatie over Whatsapp downloaden verwijs ik je naar dat artikel!

Vraag: Kan ik ook Whatsapp downloaden op mijn PC?

Antwoord:  Officieel niet.   Whatsapp Inc.  ontwikkelt en distribueert alleen applicaties voor bekende besturingsysstemen van relatief bekende smartphones.   Het downloaden van Whatsapp op je computer gaat in beginsel niet werken.  Maar er zijn manieren om dit te omzeilen.   Hoe je dat doet,  lees je hier. 

Vraag: Kan ik ook Whatsappen op mijn iPad?

Antwoord:  Nee,  in principe niet Ook hiervoor geldt dat Whatsapp zelf geen officiele Whatsapp Messenger apps heeft uitgebracht.  Maar er zijn inderdaad trucs om toch te kunnen Whatsappen op je iPad, bijvoorbeeld met Whatsremote of een ander stappenplan.  Zie meer info op deze pagina.

Vraag:  Is Whatsapp Messenger gratis te downloaden?

Antwoord:  Ja,  Whatsapp Messenger is sinds jaar en dag voor Android smartphones, dat zijn smartphones die op het open source besturingssysteem Android van Google draaien.  Voor iOS,  het besturingssysteem van onder andere de iPhone en iPad is dat echter een andere verhaal.  Soms is het gratis,  soms betaal je eenmalig 0.99 cent.  Momenteel lijkt de realiteit te zijn dat Whatsapp voorlopig gratis voor de iPhone.  Even afwachten dus..

Desalniettemin zijn er verschillende trucs om de betaling van 99 cent te omzeilen.   In een ander artikel ga ik daar wellicht dieper op in.   Voor nu… is het gratis.  Geniet ervan,  want als je ‘m eenmaal gratis gedownload hebt, zul je er vervolgens nooit meer voor te hoeven betalen.  Althans, dat is al jaren het beleid.

Vraag:  Wat is veruit de goedkoopste smartphone waarop ik gratis Whatsapp kan downloaden?

Antwoord: Dat is een lastige vraag, omdat elke dag de smartphonemarkt in beweging is.  Wat vandaag goedkoop is,  is morgen goedkoper.   Dat is heel normaal.  Tegenwoordig kun je al heel goedkoop,  al voor minder dan 100 euro met een Samsung Y, bijvoorbeeld,   een smartphone kopen die op Android draait en dus Whatsapp Messenger gratis voor je binnenhaalt.

Moet je je wel afvragen of je dat wel wilt.  Een goedkope smartphone gaat snel kapot,  is doorgaans trager en Whatsappen is niet fijn op een klein toestel.  Dat zijn mijn ervaringen.  Ik adviseer je gewoon eenmalig goed te investeren in een Samsung Galaxy of iPhone.  Daar heb je, bij wijze van spreken,   je hele leven lang plezier van.  Wie het oneens is met me,  mag zijn mening en subjectief advies (ja, dat is het wel)  geven in een commentaar onder deze handleiding.

Probleem:  Ik krijg een foutmelding tijdens het downloaden.  Wat nu?

Dat gebeurt weleens.   Er zal waarschijnlijk niet zoveel aan de hand zijn.   Vaak komt het voor dat halverwege het downloaden je internetverbinding ineens hapert of uitvalt.  Dat kan het downloaden van Whatsapp frustreren.  Probeer het later nog eens.   Mocht het dan niet lukken, dan is een optie om Whatsapp volledig te verwijderen (indien je al een versie op had staan) en direct te downloaden via de website van Whatsapp.

Zo installeer je Whatsapp op je smartphone

Nadat je Whatsapp gedownload hebt,  is het tijd om Whatsapp te installeren.  Na het downloaden,  klik je op de app die op je scherm is verschenen om Whatsapp op te starten.   De installatieprocedure begint vrijwel meteen.  En dat gaat als volgt:

 1. Je opent Whatsapp Messenger.
 2. Je wordt gevraagd akkoord te gaan met de Algemene Voorwaarden van Whatsapp.
 3. Vervolgens moet je je mobiele telefoonnummer invullen.
 4. Je ontvangt een SMS met een bevestigingscode, maar je kunt er ook voor kiezen om gebeld te worden met een bevestigingscode.
 5. Tik de bevestigingscode en activeer daarmee uw Whatsapp account.
 6. Mocht je al eerder Whatsapp geinstalleerd hebben op je smartphone, dan vraagt hij je of je misschien je gespreksgeschiedenis wilt herstellen.  Indien je dat wenst,  stem je in.  Anders ga je door.
 7. Tot slot moet je een Whatsapp-naam kiezen.  Dat is de naam die personen die jouw Whatsapp-nummer hebben of tegen wie je praat,  zien.   Dat is meestal iPhone van [jouw naam].  Dit kun je veranderen in wat je zelf wilt.  Maak je daar niet al te druk over,  je kunt het later nog altijd wijzigen.
 8. Klaar is kees.  Whatsapp is geinstalleerd.  Je kunt nu lekker Whatsappen.  Veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *