Dossier: Bellen met Whatsapp

Onlangs las ik een artikel op Nu.nl dat bellen met Whatsapp binnenkort mogelijk gaat worden.   De update gaat het naar verluidt mogelijk maken om met Whatsapp te bellen.  Dat maakte de CEO van Whatsapp,  Jan Koum,  bekend op het Mobile World Congress.

Waarom kunnen we straks bellen met Whatsapp?

Volgens de CEO van Whatsapp is er vanuit de gebruikers van Whatsapp een grote vraag naar VOIP bellen.  VOIP staat voor Voice over IP en betekent zoveel als bellen met je WiFi- of internetverbinding.   Het bellen via Whatsapp gaat gewoon gratis worden,  los van de kosten voor je databundel of internetaansluiting.

Is bellen met Whatsapp ook gratis in het buitenland?

Ja,  in principe wel.   Als je in het buitenland op een openbare WiFi inlogt,  kun je gewoon gratis bellen via Whatsapp.  Als je in het buitenland roamingkosten betaalt als je bijvoorbeeld op internet bent,  dan zul je ook roamingkosten betalen als je gebruik maakt van Whatsapp bellen.

Let daar dus goed op.   Zorg dat je te allen tijde dus belt via Whatsapp op een openbaar WiFi-netwerk,  anders is de kans groot dat het bellen via Whatsapp gewoon in kosten wordt gebracht door je telecom provider (omdat je gebruik maakt van je databundel in het buitenland).

Kan ik nu al bellen met Whatsapp?

Nee.  Bellen met Whatsapp is momenteel nog niet mogelijk.   De CEO van Whatsapp heeft bekend gemaakt dat Whatsapp VOIP er aan zit te komen.  Dat heeft hij op 24 februari 2014 gedaan en verwachtte dat deze update begin van het tweede kwartaal uitgerold zou worden.  We zitten momenteel in het 4e kwartaal van 2014 en ik verwacht dat Whatsapp bellen in dit kwartaal mogelijk wordt!

Kan ik wel gratis bellen met mijn smartphone?

Ja,  dat is wel mogelijk.  Whatsapp komt niet met iets revolutionairs.  Er zijn op de markt (App Store en Play Store) genoeg apps die jou de mogelijkheid bieden om gratis te bellen.  Het is alleen zo dat het natuurlijk veel makkelijker is om en te bellen en te chatten in een app.

Als Whatsapp de functie van bellen introduceert,   dan komt dat het gebruikersgemak enorm ten goede.  Los van dat is het niks nieuws.

Kun je niet wachten op die update?  Dit zijn dan apps die je nu kunt gebruiken om gratis te bellen!

Alternatieven voor Whatsapp bellen

In het verleden heeft Lifehacker een interessante artikel geschreven over de vijf beste VOIP apps waarmee je dus gratis kunt bellen met je smartphone.  Ik vat het kort samen:

 

De top vijf beste VOIP apps

De top vijf beste VOIP apps

 

Hier is ‘ie dan:

  1. Viber
  2. Google Hangouts
  3. Skype
  4. MagicApp
  5. Vonage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *