Whatsapp komt met blauwe vinkjes!

De nieuwe update van Whatsapp is gespreksstof van de dag.   De update die in formaat klein is,  brengt toch een hoop aandacht met zich mee.  En dat heeft alles te maken met blauwe vinkjes..

Wat zijn Whatsapp’s blauwe vinkjes?

De blauwe vinkjes van Whatsapp hebben maar een functie.    Elk bericht dat jij verstuurt,   heeft minimaal een vinkje.   En maximaal twee vinkjes.    Op het moment dat iemand het bericht ontvangt op zijn smartphone ontvangt (lees:  hij  of zij heeft een actieve internetverbinding),  dan zie je twee vinkjes.  Tot die tijd zul je maar een vinkje zien.

Nu worden die vinkjes blauw  op het moment dat jij een bericht verstuurt (komt er een vinkje), op het moment dat het bericht aangekomen is (zie je twee vinkjes) en op het moment dat degene naar wie jij een bericht verstuurt het bericht ook daadwerkelijk leest,  zullen de twee vinkjes blauw worden.

En daarover is Nederland in rep en roer.  Willen we dat namelijk wel?  Dat mensen kunnen zien of wij hun berichten lezen en niet geantwoord hebben?  En is dat niet een schending van privacy?

Een interessante juridische vraagstuk.  Later meer.

Hoe los ik dit op?

Er zijn een aantal manieren om ervoor te zorgen dat je Whatsapp-berichten kunt lezen,  die later beantwoordt zonder dat iemand die blauwe vinkjes ziet.

Je kunt het niet uitschakelen in de Whatsapp-instellingen.

  1. Je kunt het omzeilen door een oude versie van Whatsapp te gebruiken.   Echter,  over 14 dagen moet je verplicht upgraden!
  2. Je kunt het eerste gedeelte van een Whatsapp-bericht lezen buiten Whatsapp om in het venster met recente chatgesprekken.
  3. Of eerst vliegtuigmodus aanzetten en dan pas berichten lezen!

Dit zijn de oplossingen.   Een andere chat app gebruiken?  Dat is ook niet mogelijk, want:

  1. Facebook Messenger laat ook leesbevestigingen zien.
  2. Ook Telegram doet dat.
  3. En Google Hangouts ook.
  4. Tot slot heb je nog iMessage voor de iPhone-gebruikers en ook iMessage heeft een leesbevestiging, die standaard uitstaat!

Blauwe vinkjes kunnen binnenkort uitgeschakeld worden

Whatsapp heeft waarschijnlijk  van zich laten horen.  Vanwege de grote ophef over de blauwe vinkjes komt binnenkort een update uit die jou de mogelijkheid biedt om die blauwe vinkjes uit te zetten.  Wel zo handig.

Het bericht is nog niet bevestigd door Whatsapp zelf, maar vertalers hebben een vertaalbestand ontvangen waarin het bovenstaande wel uit op te maken is.   Blauwe vinkjes aan- of uitzetten kan dan voortaan onder Privacy instellingen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *