Whatsappen op iPad

Vaak wordt op forums en vragensites, zoals Goeievraag.nl,  de vraag gesteld of je ook kunt Whatsappen op de iPad.  Whatsappen op je iPad is tegenwoordig inderdaad mogelijk.  Het is zelfs doodeenvoudig.  Vroeger moest je nog wel ‘s een iPad jailbreaken, voordat je echt zorgeloos kon Whatsappen.  Die tijden zijn nu gelukkig voorbij.

In dit artikel besteed ik uitgebreid aandacht aan alle manieren die werken.  Dit is misschien de meest uitgebreide handleiding die je op het internet zult vinden omtrent Whatsappen op iPad.  Dus laten we direct beginnnen…

Belangrijk:  deze webpagina is up-to-date tot 30 september 2014.   Dat betekent dat er wijzigingen zijn gedaan in dit artikel met betrekking tot de iOS 8 update die onlangs door Apple is uitgerold.

 

Tutorial:  Whatsappen installeren op je iPad

Normaal gesproken kun je op je iPad Whatsapp niet installeren vanuit de Apple Store.   Om de doodeenvoudige reden dat Whatsapp gebruik maakt van een mobiel telefoonnummer als inlogcode.  Op het moment dat je geen mobiele telefoonnummer hebt, wat de meeste iPads niet hebben (3G varianten daar gelaten),  kun je dus ook niet Whatsappen.

It’s simple as that.

Je zou normaal gesproken zo’n foutmelding moeten krijgen:

Whatsapp kan niet geinstalleerd worden op je iPad

Die foutmelding kon vroeger relatief gemakkelijk omzeild worden.  Daar moest je wel je iPad voor jailbreaken.  Maar dat was het dan ook.  Ik ga je niet vragen om je iPad te jailbreaken, want tegenwoordig is het ‘doodeenvoudig’  om Whatsapp op je iPad te downloaden,  installeren en te gebruiken.

Zo werkt dat.

Stap 1: Installeer Whatsapp eerst op je iPhone

Als eerst moet je Whatsapp op je iPhone installeren.  Dit is cruciaal, omdat voor een Whatsapp-installatie nou eenmaal een mobiel telefoonnummer nodig is.  Whatsapp vraagt namelijk altijd om een telefoonnummer.  Dat is meteen ook je gebruikersnaam.  Iedereen die je nummer heeft,  kan je op Whatsapp aanspreken (tenzij je ze daarna blokkeert, natuurlijk – maar dat terzijde).

Je moet dus Whatsapp eerst op je mobiele telefoon (iPhone) downloaden, installeren en eenmalig gebruiken.   Dat is het, althans,  voor stap #1.

Ga verder naar stap 2.

Stap 2:  Installeer iFunBox op je computer,  laptop of Mac

Normaal gesproken beheer je je iPad met iTunes.   We gaan nu echter iFunBoxdownloaden,  installeren en uiteraard gebruiken.  Met iFunBox kun je namelijk ook bestanden op je iPad beheren.  Maar daarin heb je meer vrijheid dan met iTunes.   En die vrijheid hebben we juist nodig,   je ziet zometeen wel waarom.

First things first.   Eerst moeten we dus iFunbox downloaden.  Deze applicatie voor je Mac of computer kun je hier downloaden: http://www.i-funbox.com/.

iFunbox: beheren van bestanden op iPada

Stap 3:  Download de .IPA-file voor Whatsapp

Dit is heel belangrijk.   Je hebt de .IPA-file en dat is niets anders dan het installatiebestand voor Whatsapp.  Dat heeft een .IPA-extensie en kan doorgaans vergeleken worden van wat .EXE is voor Windows-installaties.  Niet zo gek veel mis mee, dus.

Whatsapp Messenger downloaden in de iTunes App Store

Ik hoor je al denken:  hoe kom ik aan de .IPA-bestand van Whatsapp?

Even geduld.   Dit is wat je moet doen:

 • Open iTunes op je computer of Mac.   Als je iTunes nog niet geinstalleerd hebt, kun je dat hier downloaden.
 • In iTunes ga je naar de App Store.
 • Zoek ‘Whatsapp’  op in de App Store.
 • Je zult Whatsapp vinden als iPhone app, maar niet als iPad app (duh).   Dat maakt niet uit.
 • Download de iPhone versie van Whatsapp Messenger.  Zorg dat je weet in welke map op je computer of Mac je ‘m gedownload hebt!

Misschien een veel makkelijker alternatief is de volgende:

 • Ga naar http://www.whatsapp.com
 • Klik op de ‘iPhone’
 • Klaar is kees.  Je kunt nu de Whatsapp Messenger bekijken in iTunes en van daaruit direct downloaden.

Wat je doet,  is vervolgens de .IPA-file van Whatsapp toevoegen met behulp van iFunBox aan je iPad.  Hoe dat werkt,  leg ik voor degene die niet weet hoe dat moet, zo uit.  Even geduld,  je bent er bijna.

Even alles op een rijtje zetten.  Wat hebben we tot nu toe gedaan?  Het volgende:

 1. We hebben Whatsapp Messenger op onze iPhone gedownload en geïnstalleerd.
 2. Vervolgens hebben we iFunBox gedownload.  Dat is een applicatie voor op je computer of Mac waarmee je bestanden op je iPhone,  iPad en dat soort apparaten kunt beheren.
 3. We hebben daarna de officiele Whatsapp .IPA-file gedownload.  Dat is het installatiebestand voor Whatsapp.
 4. Hier zijn we nu…

Stap 4:  Whatsapp installeren op iPad met behulp van iFunbox

Wat we nu gaan doen,  is de .IPA-file die op onze computer staat met behulp van iFunbox op de iPad plaatsen.  Dat doe je zo:

 • Heel belangrijk is dat je je iPad met je computer of Mac aansluit.
 • Je opent iFunBox en klikt op “Install App”.  Dat staat rechtsboven in het menu.  Zie de afbeelding hieronder.
 • Er opent een scherm waarin je een bestand kunt aanwijzen om te installeren.  Kies voor de Whatsapp Messenger .IPA-bestand die je zojuist gedownload hebt
 • En installeer ‘m.   Er komt nu een Whatsapp icoontje (app)  op je iPad.   Maar je bent er nog niet.

Klik er maar op.  Op  dat Whatsapp Messenger icoontje op je iPad.   Het werkt nog niet.  Er is nog een klein dingetje wat we moeten doen, voordat je echt los kan gaan.   Ja,  we zijn er bijna… maar nog niet helemaal!

Stap 5:  Laad de iPhone Whatsapp data in op je iPad

Zoals je je wellicht kunt herinneren,  hebben we onder stap 1)  Whatsapp eerst geïnstalleerd op onze iPhone.  Dat was cruciaal,  zei ik toen, en je ontdekt nu waarom.  Als je nu op het Whatsapp icoontje klikt,  dan werkt ‘ie niet op je iPad.  Dat komt omdat je iPad cruciale informatie over Whatsapp (registratiedata,  in normaal Nederlands: een mobiel telefoonnummer dat geregistreerd staat, zodat je de juiste berichten van de juiste mensen ontvangt).

Hoe regel ik dat?

Nou zo.

In plaats van je iPad met je computer te verbinden, moet je nu je iPhone aan je computer aansluiten.   Als je dat gedaan hebt,   ga je naar iFunBox en je ziet je iPhone daarin verschijnen.  Onder de tabblad iPhone van [jouw naam] tref je een aantal subcategorieeen aan. Een daarvan is User Applications.  Klik die aan.  Vervolgens zie je grofweg alle apps die op jouw iPhone geinstalleerd staan.  Dubbelklik op Whatsapp en kopieer de volgende mappen:  Library en Documents naar je computer of Mac toe.

iFunBox user applications bekijken van iPhone

Ik weet het.  Dat is een heel lap tekst.   Ik maak het even overzichtelijk voor je in een stappenplan

 1. Sluit iPhone aan op computer
 2. Klik op ‘User Applications’
 3. Dubbelklik op Whatsapp
 4. Kopieer mappen Library en Documents naar je computer toe.

Nu je dit gedaan hebt, sluit je weer je iPad aan.  Je klikt nu in iFunBox op User Applications. Je dubbelklikt op Whatsapp.  Je vervangt de mappen Library en Documents met de mappen die op je computer staan (van je iPhone).   En klaar is kees!

Dus samengevat:

 1. Nu iPad weer aansluiten aan je computer of Mac.
 2. Klik bij je iPad op User Applications.
 3. Vervang de mappen Documents en Library met de mappen die je zojuist naar je computer hebt gekopieerd van je iPhone. Die bevat de registratiedata.  En klaar is kees!

Je iPad moet nu een werkende versie van Whatsapp Messenger hebben.

Je kunt nu lekker gaan Whatsappen op je iPad.   Het kan voorkomen dat hij in het begin een foutmelding geeft.  Zorg er dan voor dat je Whatsapp afsluit en je iPad herstart.  Dan moet hij het doen.  Veel plezier.

 

Whatsappen op je iPad

Heb je vragen of kom je er niet uit?

Als je vragen hebt over dit artikel.  Kom je er bijvoorbeeld niet uit?  Heb je hulp nodig?  Laat het gewoon weten in een reactie hieronder.  Ik help je graag verder.  Het is heel makkelijk om Whatsapp op je iPad te installeren,  maar dan moet je de bovenstaande stappenplannen heel nauwkeurig nalopen.   Maar ook mij is het niet in een keer gelukt,  wees dus niet getreurd.  Stel je vraag,  leg je probleem voor en wij helpen je met alle plezier Whatsapp op je iPad te installeren.

Vond je dit artikel nuttig?  Maak ons blij,   en deel het met je vrienden op Facebook en Twitter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *